Ventilatie

Tegenwoordig ligt de nadruk heel erg op isolatie: huizen moeten goed worden geïsoleerd om energiezuinig te stoken. Dat ventilatie net zo belangrijk is, lijkt vaak te worden vergeten. Nu kunt u thuis zo nu en dan nog de ramen tegen elkaar openzetten, bij veel grote gebouwen zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen kan dat niet. Daar is een goed luchtvoorzieningssysteem noodzakelijk.

Waarom ventilatie noodzakelijk is

Doordat gebouwen steeds beter worden geïsoleerd, blijft de kou buiten. Helaas blijft binnen dezelfde lucht hangen, mits er sprake is van goede luchtcirculatie. Als dit niet het geval is, heeft dit als gevolg:

  • een grotere kans op allergieën
  • geurtjes blijven hangen
  • een gebrek aan zuurstof
  • meer condensatie en daardoor meer kans op schimmel

Voordelen van een goede luchtkwaliteit

Om de lucht te zuiveren, is ventilatie van belang. Als de ramen niet open kunnen voor frisse lucht en verkoeling, is een ventilatiesysteem onmisbaar. Dit zorgt voor een filtering en zuivering van de lucht en zorgt daarnaast voor de juiste luchtvochtigheid. Zo worden schadelijke stoffen verwijderd en kunt u beter ademen.

Ventilatie op maat

Ieder gebouw vraagt om een andere aanpak wanneer het aankomt op ventilatie en luchtkwaliteit. De eisen aan luchtfiltering, temperatuurniveau, ontvochtiging en bevochtiging zijn in een ziekenhuis bijvoorbeeld anders dan in een school. Als u wilt weten welk luchtzuiveringssysteem het beste bij uw situatie past, schakel dan de hulp in van een professional voor een deskundig advies.